OVER CALPE - SPANJE >


Calpe is een gemeente in de Spaanse provincie Alicante in de regio Valencia met een oppervlakte van 24 km².

Calpe telt ruim 25.000 inwoners.

 

Calpe wordt gekenmerkt door de immense rots El Peñon de Ifach, die uitsteekt in zee en van kilometers ver te zien is. 

 

In Calpe zijn er vele mooie monumenten te bezoeken. Een heleboel bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn.

Penon de Ifach

 

De enorme rots Penon de Ifach (332m hoog) valt onmiddellijk op wanneer u in Calpe bent, deze rotsmassa zet zich nog 1000 m verder onder de waterspiegel. Aan de voet van de rots is het oude vissershaventje uitgegroeid tot een moderne jachthaven, toch is er nog een belangrijke visactiviteit. Dagelijks varen de vissersboten af en aan en brengen verse vis die o.a. in de plaatselijke restaurantjes wordt aangeboden. Het natuurpark rondom deze rots kunt u wandelend of met een boottocht bezichtigen. Er is een pad aangelegd om de rots te kunnen beklimmen. De beklimming duurt ongeveer een uur en geeft een spectaculair panoramisch uitzicht op de omgevin"g. Dit is zeker en vast de moeite waard !

Vlakbij de Penon de Ifach vindt u de Banos de la Reina", of " baden van de koningin". Hier zijn diverse archeologische opgravingen gedaan uit de Romeinse tijd. In plaats van badhuis werd het eigenlijk gebruikt voor het drogen en zouten van vis.

 

Zandstranden

 

langs beide kanten van de rots strekken zich witte zandstranden uit.

de boulevards langs het strand nodigen uit om gezellige wandelingen te maken of 's avonds te kuieren en de sfeer te proeven en vermits deze verkeersvrij zijn kunnen ouders met kinderen gerust relaxen. 

 

De oude binnenstad van Calpe

 

wandel door de Calle Puchal en de nauwe straatjes met de visserhuisjes die zijn opgefleurd met bloemen of planten in potten en bedekt met vlaggen en vaandels op feestdagen. Calpe bestond oorspronkelijk  alleen uit de ommuurde oude stad en een enkele straat (nu de Avenida Gabriel Miró) die naar de zee toe leidt. Van origine was Calpe een vissersdorpje met de vissersboten verscholen aan de voet van de Peñon de Ifach tot de haven werd gebouwd. Een gedeelte van de originele muur is bewaard gebleven rondom het kerkplein en het is nog steeds mogelijk om te bedenken hoe de smalle, schaduwrijke straatjes er in de middeleeuwen eruit hebben gezien

 

Kerk van Calpe

 

Ingang via Plaza de la Villa met een decoratieve mozaïekmuur welke geschonken is door een inwoner van Calpe. De kerk is niet zo groot als die in Altea of Benissa maar wordt goed bezocht en is het middelpunt van de Fiesta de Carmen (16 Juli) die de maagd vereert en de vissers die op zee gestorven zijn herdenkt, de Virgen de las Nieves (5 Augustus) met een offer van bloemen en de Santisimo Cristo del Sudor, beschermheilige sinds1682 dat gecombineerd wordt met het feest van de Moren en Christenen. Spanje heeft meer feestdagen dan ieder ander land in Europa en een stad zoals Calpe heeft zowel publieke- , regionale- en lokale Calpe-feestdagen.

 

De "Torreon de la Peca"

 

is de oude stadsmuur die de bewoners tot in de 17e eeuw verdedigde tegen de frequente aanvallen van Noord-Afrikaanse piraten.

De muur is gedeeltelijk bewaard gebleven tesamen met een uitkijktoren richting de haven en nog een andere die uitkijkt over de Mascarat Pas.

 

Nog een mooi uitzicht heb je op de muur van Calpe met de kerktoren op de achtergrond. Deze weg leidt naar de Plaza de la Villa met enkele goede restaurants zoals Calambache (uitstekende Argentijnse biefstuk, Los Dos Canones, La Plaza (Zwitsers) en Campanari (pizzas en zelf gebakken brood).

Waar mogelijk legt het stadsbestuur, onder de actieve en creatieve leiding van de burgemeester Javier Morato, kleine parkjes en pleintjes aan in de binnenstad. Ook zijn er diverse muurschilderingen die de traditionele stijl benadrukken

 

Kanonnen die uit de zee achter de Peñon zijn opgedoken.

Waarschijnlijk zijn ze van Engelse makelij en zonder twijfel is er een interessant maar onbekend geschiedenisverhaal hoe ze er terecht zijn gekomen.Nu staan ze naast de oude stadsmuur bij het kerkplein. 

 

Calpe haven

 

Altijd bedrijvig, van ´s ochtends vroeg tot ´s avonds laat. Elke dag om 13.30 vindt de visafslag plaats en kunt ook u, als particulier, verse vis kopen. De haven is het vertrekpunt voor de cruises op zee en 's avonds kan men er heerlijk en goedkoop eten in een van de vele (vis)restaurants. Neemt u ook eens een kijkje in de mondaine jachthaven van Calpe, hier ziet u diverse boten af en aan varen. 

 

Weekmarkten

 

Op iedere dag van de week vindt u wel een weekmarkt in de nabije omgeving. In Calpe is dat op zaterdagvoormiddag tot 14u, een interessante rommelmarkt is op zondag in Pedreguer. Alle markten staan vermeld in de weekbladen. Meer info...

 

Het achterland

 

Een tocht door het achterland van Calpe is zeer de moeite waard. U vindt er pittoreske dorpjes en bezienswaardigheden als Huero de Cura - een botanische tuin bij Elche - en Guadalest – waar een oud fort staat. Het rijst op tussen de steile rotsen die uitkijken over de vallei. Het is net of u zo de Middeleeuwen binnenstapt, heel indrukwekkend vanwege de unieke structuur en silhouet. Na het beklimmen van de nauwe straatjes vol met kleine winkeltjes en kraampjes, bereikt u een zigzaggend pad naar de honderd jaar oude deur, gehouwen in de rots, die leidt naar het historische en onaantastbare fort. 

 

Zicht op de Peñon De Ifach en Calpe